Tuesday 6 December 2011

Mitől függ az internetfüggőség?

Sokat olvasni az internetfüggőségnek nevezett jelenségről, amit főleg az internet böngészése miatt elhanyagolt munka, család, emberi kapcsolatok, egészség és alapvető élettani igények (evés, alvás) jellemez. Sokszor az internet egy homályos fogalommá válik itt, mint egy arctalan ellenség, amely észrevétlenül csapdába ejt minket és a saját rabszolgájává tesz.

De mitől is függenek az internet függők…? Az interneten keresztül a körülöttünk lévő világ önt el minket még egy plusz csatornán keresztül – vagyis a világ mesterségesen és virtuálisan felturbózott változata. Az internet előtt ülők ugyanazokhoz a dolgokhoz férnek hozzá, mint ami a mindennapi életben körülveszi őket, csak sokkal kényelmesebben, gyorsabban és azzal a biztos tudattal, hogy mindig van visszaút.

De ugye a nem internetezők is bajba kerülnek, ha a mohóság hatása alá kerülnek és mindig csak több kell a világ dolgaiból? Így valójában egy olyan fajta jelenségről beszélünk, amikor a mohóság kielégítésére még jobb eszközöket kapunk. A régi korokban a maximum egy jófajta pletykás baráti kör volt. Esetleg a gazdagság biztosított módot arra, hogy egyre több és több tapasztalatot vagy élményt szerezhessünk. Mostanra már otthonról elérhető az egész világ.

Vajon változott-e az emberi természet az idők során? Ha már egy bolygót többnyire felfaltunk magunk alatt, akkor mit nekünk egy internet? Az emberi mohóság kezelése és kordában tartása lehet megoldás erre a jelenségre, csakúgy mint minden más problematikus dologra is, nem?

Te mit gondolsz? Mondd el! Oszd meg. Beszéljük meg.

No comments: